Örbyhus Slottsträdgård
startsida
Recept
Bilder

 

 

 

 

Falsk ostkaka (squash)

Skala och kärna ur en squash. Skär bitar och koka i saltat vatten.

Rör ihop
9 dl mosad spuash
4 ägg
1 dl socker
4 msk vetemjöl
½ l gräddmjölk/mjölk
2 bittermandlar eller 2 dr olja
25 st malda sötmandlar

Slås i smord form och gräddas i 200 gr 45 min.
Serveras ljummen med vispgrädde och sylt.

 

Bönsallad under osttäcke
4 port

500 g vaxbönor och brytbönor
1 liten chilipeppar
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
½ dl färsk oregano, hackad
2 dl svarta oliver
2½ dl Boxholms Vallonost (eller annan sort), grovriven

Koka bönorna i några min, lägg dem direkt i kallt vatten
gärna med isbitar i.
Finhacka chilin
Häll olja i het panna
Lägg i vitlöken och chilin
Lägg i bönorna och fräs några min
Salta och peppra och strö över oregano
Lägg sen allt i en ungsfast form
Lägg därefter ner oliverna och strö till sist över osten
Gratiner i ugnen i 225 gr i ca 10 min.

 

Bondbönesoppa

1,5 kg bondbönor
2 morötter
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 äggulor
2 dl grädde
Salt, peppar, lite riven muskotnöt, persilja

Förväll bönorna i lite lättsaltat vatten. Skär de skalade morötterna
i skivor och koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten. Fräs
matfettet och mjöl, späd med grönsaksbuljong. Tillsätt bönor
och morötter, smaksätt med salt peppar och muskot.

Blanda samman äggulor och grädde i en skål och vispa ner 3 dl
av den heta grönsaksbuljongen. Häll sedan redningen i en tunn
stråle under omrörning tillbaka i grytan. Låt det sjuda några
minuter till simmig konsistens, men det får inte koka. Strax innan soppan skall serveras strör man i rikligt med hackad persilja.

 

Bönsallad

250-300 g förvällda bondbönor
4 msk olja
1 msk vinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Svartpeppar och valfria salladskryddor

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och lägg i de
förvällda skalade bondbönorna. Låt dem dra minst en timme.

 

Stuvade bondbönor

500-750 g bondbönor skalade och förvällda i lättsalatat vatten.
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3-4 dl gräddmjölk
Salt, peppar och persilja

Smält matfettet i en kastrull, rör ner mjölet och späd med
vätskan. Låt stuvningen sjuda några minuter. Blanda ner de
kokta och väl avrunna bönorna och rör försiktigt. Smaksätt
med salt och peppar. Tillsätt sist den hackade persiljan.

 

Spenatlasagne

6 port
Spenatfyllning:
1 kg fryst hackad spenat
smör
2 vitlöksklyftor
1 stort pkt keso
2 äggulor
rivet skal av en citron
lite muskot
riven cheddar, så mycket man vill
vit sås med lite dijonsenap i el. senapsfrön
lasagneplattor


Tina spenaten och krama ur all vätska. Blanda spenaten med
riven ost, vitlök, som först fått fräsa i lite smör eller olivolja,
keso (nästan ett helt pkt), rivet citronskal, äggulor, riven
muskot, salt (örtsalt är bättre än vanligt salt) och peppar. Vill
man ha lite hetta kan man tillsätta chilipulver och mer dijonsenap.
Häll spenatfyllning i botten och sedan sås. Lägg på lasagneplattor, fortsätt så och sluta med ett lager sås. Sätt in i ugnen på 200º,
efter en ½ timme lägger man på rikligt med ost och låter lasagnen
bli brun och fin. Låt den vila 15 minuter innan den serveras.
Servera sallad och ett gott vin eller bordsvatten till. Glöm inte
att tända ett ljus!

 

 

 

Chiligurka

1 kg små gurkor av västeråstyp
600 gr grovt salt

Varva gurkorna med salt och låt ligga i 3-6 timmar. Spola av
saltet med vatten.

Lag:
6 dl vatten
4 dl ättiksprit

Smaksättare:
20 chalottenlökar
6 vitlöksklyftor
1 kvist dragon och 1 spansk peppar per burk

1. Koka upp lagen och låt den svalna.
2. Varva gurkor och smaksättande dekorationer så snyggt du kan.
    Du måste pressa ner de sista gurkorna så att de kommer tätt.
3. Häll över den kalla lagen och låt stå minst ett par veckor för att     gurkorna skall ta smak.

Vintersallad

Salladskål (kinakål) blandas med apelsin, valfria nötter.
Rostade solroskärnor och sesamfrön är också gott att blanda i
liksom fetaost.
Balsamvinäger, olivolja, svartpeppar, flingsalt samt vitlök.

Mycket enkelt och gott!

 

Rödbetskaka

Cirka 10 bitar

4 dl finrivna råa rödbetor
1 3/4 dl rapsolja
1 dl mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk malen kanel
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Topping
200 g Philadelphiaost
100 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl riven kokos

Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv rödbetorna. Krama ur
dem lätt.

Vispa ihop oljan med muscovadosockret och strösockret
i någon minut.
Vispa ner äggen, ett i taget.

Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner dem i äggvispet tillsammans med rödbetorna.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 25-35 minuter. Använd provsticka och
försökta ut kakan när den precis har stannat för att få en så
saftig kaka som möjligt.

Blanda alla ingredienser till toppingen utom kokos i en bunke
och vispaihop till en luftig smet. När kakan har svalnat helt,
bred smeten överkakan och strö över kokos.

Rotselleripuré

200 g rotselleri, skalad och tärnad
1½ dl grädde
1 dl mjölk
½ dl gröna oliver, finhackade
1 msk salvia, strimlad + några hela blad till dekoration
1 msk rostade solrosfrön

Koka rotsellerin mjuk i grädde och mjölk. Mixa eller mosa
den med sked, smaka av med salt och peppar.
Vänd i oliver och salvia, håll varmt.


 

Svartkålsallad
(Receptet är från en av våra kunder i Tessinparken)

Strimlad svartkål
Rostade pinjenötter
Pecorinoost
Olivolja
Vinäger
Salt, peppar
Honung med tryffel

 

Ribollita - Italiensk grönsakssoppa
(Ca 4 pers)

3 msk olivolja
2 st selleristjälkar, skivade
1 st gul lök, hackad
2 st morötter, skivade
4 st vitlöksklyftor
500 g tomater, hackade
2 msk timjan, hackad
100 g svartkål el grönkål i grova strimlor
1 burk små vita bönor
salt, svartpeppar

Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna utan att de
tar färg 3-4 min.
Lägg i (eller häll i om du har burktomater) och timjan och
låt sjuda utan lock så tomaterna reduceras.
Lägg i kålen och tillsätt buljongen. Låt sjuda ytterligare
15 min utan lock.
Häll av spadet från bönorna, skölj och tillsätt dem.
Hetta upp och smaka av med peppar och salt.
Lägg en stor skiva bröd i varje soppskål och häll i soppan.
Bjud permesanost och olivolja till.

Smaklig måltid!
Denna soppa är godare dagen efter.

 

Grönkålsgratäng
Du kan använda SVARTKÅL istället för grönkål

500 gr grönkål (ansad, alla grova stjälkar borttagna)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
1 dl kaffegrädde
1 dl riven ost
1 msk smör
Salt, peppar, muskot

Förväll grönkålen och hacka den fint. Sätt ugnen på 200 gr och smöra en ungsfast form. Vispa samman ägg, grädde och ost (spara lite ost till gratineringen) och smaksätt med salt, peppar och muskot.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs det i en kastrull någon min. Blanda i grönkålen och låt det fräsa ytterligare någon min. Tag kastrullen av värmen och rör ner äggblandningen i grönsaksblandningen. Häll allt i formen och strö på resten av osten. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 min.

Grönkålsoppa (alt svartkål)

500 gr grönkål (ansad förvälld och finhackad)
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 lit buljong
1 dl kaffegrädde
½ tsk salt
2 krm muskot
Finhackad gräslök

Smält smöret i en kastrull, rör ner vetemjölet och späd med buljongen. Tillsätt grädden, lägg i den hackade grönkålen, koka soppan några min. Smaksätt med salt, muskot och gräslök.
Serveras med kokta ägghalvor.

 

Grönkålsallad (alt svartkål)

4 dl hackad grönkål
3 tomater skurna i små tärningar
1 gul lök
1 msk gräslök
2 msk olja
Örtsalt

Hacka löken fint och häll över oljan, låt stå i 30 min. Blanda i övriga grönsaker.

 

Jordärtskocksoppa

4 port

1 gul lök, stor, hackad
400 g jordärtskocka, skalad, i små bitar
1 msk olja
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
Salt o peppar

Fräs lök och jordärtskocka i en kastrull med olja utan att de tar färg. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong. Låt koka tills skockorna blivit mjuka. Kör i mixer till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och tillsätt grädde. Koka upp soppan. Smaka av med med salt och peppar.

 

Gratinerade jordärtskockor

750 gr jordärtskockor, 3 dl riven ost, salt, smör

Skölj och koka jordärtskockorna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 20 min. Skala dem och lägg i en smord ungsfast form. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 200 gr ca 10 min. Osten skall smälta och få fin färg.

 

Skockor med purjotäcke

750 gr jordärtskocka, 2 purjolökar, 2 msk smör, 1 msk mjöl, 1 dl grädde, 1 dl riven ost, salt

Skölj och koka skockorna i saltat vatten tills de är mjuka. Ta upp dem, skala och dela i bitar. Tvätta purjolöken och skiva den. Koka i saltat vatten. Ta upp purjolöken när den mjuknat något men spara spadet.
Fräs smör och mjöl i en panna. Späd med 4 dl purjospad samt grädden. Lägg i purjolöken och koka upp stuvningen.
Lägg skockorna i en smord eldfast form och häll purjostuvningen över.
Strö över riven ost. Gratinera i 225 gr till osten fått färg, ca 10 min.

 

Skockor med svamp

700 g kokat, skalade jordärtskockor
1 gul lök i skivor
300 g champinjoner eller annan svamp
2 msk smör
2 msk mjöl
3½ dl mjölk
1 skiva ej dagsfärskt bröd
3 msk riven ost

Skiva jordärtskockorna och löken i en smord ungseldfast form. Skiva svampen och låt dem mjukna i smöret. Strö över mjölet och späd med mjölken. Krydda och häll svampstuvningen över jordärtskockorna. Smula brödet över, strö över osten och gratinera ca 15 min i 225 gr.

 

Jordärtskockscheesecake

Jordärtskockspuré, grädde, mjölk kokas till ”soppa” – 1 liter.
Mixa ner 250 g getost och 250 g creme bonjour naturell.
7 st gelatinblad (7 blad per liter vätska).

Botten: svartbröd (åländsk specialitet), går också bra med kavring, mixas samman med mjukt smör.

Detta är ett recept från kocken på Hotell Havsvidden på Åland.

 

Syltade gröna tomater

1 kg små gröna tomater

LAG:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
5 dl socker
10-tal hela kryddnejlikor
6-8 kryddpepparkorn
1 bit ingefära
2 bitar kanel

GÖR SÅ HÄR:
1.Skölj tomaterna. Stick dem på tre ställen med en gaffel.
2. Koka upp vatten och lägg i tomaterna. Låt dem koka sakta ca 5 min och ta sedan upp dem och låt dem rinna av.
3. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och ge den ett uppkok. Rör så att sockret smälter och skumma noga. Lägg i tomaterna och låt dem sjuda tills de är knappt mjuka ca 6-8 min.
4. Packa de heta tomerna på väl rengjord burk. Låt lagen koka ytterligare en stund, skumma och slå lagen het över tomaterna. Täck burken och ställ svalt i 2 dagar.
5. Slå av lagen, koka upp på nytt.
6. Skumma noga och slå lagen över tomaterna när den kallnat. Täck burken och förvara svalt.

Ramslökspesto

Ingredienser
50 g valnötskärnor
4 dl blad av ramslök
ev 1 dl persilja
3 dl olivolja
nyriven ost parmesan eller västerbotten

Gör så här
Enklast görs såsen i matberedare. Mixa valnötskärnorna först några sekunder, lägg därefter i ramslök och ev persilja om man vill mildra smaken något.
Tillsätt oljan i en fin stråle lite i sänder under omrörning tills såsen är tjockrinnande. Smaka av med salt, svartpeppar och riven ost.


Ramslök o tryffelost

Ingredienser (25 portioner/st.)
4 st blad ramslök,alt.purjo- eller gräslök
250 gram ricottaost
0,5 tsk tryffel finriven eller tryffelolja
1 krm salt
1 nypa svartpeppar

Gör så här
1.Lägg ner löken i kokande vatten ca 30 sek,ta upp och kyl snabbt ner i kallt vatten. Torka av och strimla. Blanda med ost, tryffel och smaka av med salt och peppar. Servera till bröd t.ex. dinkelbröd.


Vitlökssoppa

1 vitlök
1 msk olivolja
3 msk vispgrädde
3 äggulor
1 msk vetemjöl
1 liter buljong
persilja
örtsalt

Låt vitlöksklyftorna puttra i oljan. Strö över mjölet och späd med buljongen. Låt koka i 10 minuter och tillsätt sedan vispgrädden och äggulorna, rör i sakta, lite i taget.

Smaka av med salt och servera med hackad persilja och brödtärningar.

 

Knaprig skånsk senapsgurka

1 kg västeråsgurkor
3 msk skånska senapskorn
Dillkronor
Lag:
1 dl salt
4½ dl socker
½ l inläggningsättika

• Tvätta gurkorna väl. Skär dem i knappt cm-tjocka skivor. Lägg dem i väl rengjord kruka eller glasburk med senapskorn och dillkronor mellan varven.
• Blanda till lagen kall. Rör tills socker och salt smält och häll lagen över gurkorna som är färdiga efter ungefär tre veckor. De håller sig hela vintern.